Detaljbild Kristinas gård på våren

100 ÅRS HISTORIA

Familjeägda Hotell Kristina grundades 1990 i tre Q-märkta byggnader, som i över femtio år inhyst den anrika internatskolan Sigtunaskolan. Restaurangen och allmänna utrymmen är nyrenoverade i modern funkisstil. Nu möts ni av vår spännande historia även inomhus.

Hotell Kristinas byggnader

HISTORIA

Vår spännande historia sträcker sig över nästan 100 år. 1990 förvandlades internatskolan Sigtunaskolan från 1924 till Hotell Kristina. De vackra Q-märkta byggnaderna från 30-talet, bär fortfarande på många minnen från tiden som fast punkt i tillvaron för de elever som tillbringade stor del av sin tid här.

Vår huvudbyggnad ritades av arkitekten Johan Åkerlund, som också ligger bakom Sigtuna Humanistiska Läroverk och Sigtunastiftelsen. Ursprungliga detaljer bevarades under den omfattande renoveringen och hotellet är idag inrett i modern funkisstil.

Elevrummen är nu bekväma hotellrum och fina konferenslokaler. Aulan är vår unika lokal Teatern, med högt i tak och ytor att drömma om för en festarrangör.

Restaurangen var en gång i tiden matsal för flera hundra internatelever från årskurs 6 upp till och med gymnasiet. Varje år anordnas klassåterträffar och under en helg är Kristina åter de så kallade "Föredettingarnas", då man samlas för fest hos oss och vi får höra mängder av spännande berättelser från en svunnen tid.

Namnet Kristina? Det kommer sig av att Drottning Kristina enligt sägen red från sin jaktstuga, över kullarna där hotellet är beläget, till Wenngarns slott.