Hem
Hållbarhet är en hjärtefråga hos Hotell Kristina

Hållbart

Hotell Kristina har alltid miljön i åtanke och gör vårt bästa för att påverka miljön så lite som möjligt. Vi arbetar aktivt för att minska miljöbelastningen och för att främja miljövänliga åtgärder. Lika viktigt är det för oss att ta hand om våra gäster, medarbetare, leverantörer och medmänniskor i samhället. Vi arbetar aktivt för en hållbar utveckling, genom att ta socialt ansvar och genomsyras av miljömedvetenhet.
 

Dubbla KRAV-märken

Det är snart 20 år sedan vi började med ekologiskt och närproducerat. Vi har dubbla KRAV-märken, vilket innebär att minst 50% av allt du äter och dricker hos oss måste vara ekologiskt eller MSC-märkt. Men vi nöjer oss inte med det utan strävar hela tiden efter att inhandla mer ekologiska råvaror. I dagsläget är hela 64% av det du äter och dricker hos oss ekologiskt, vilket vi är oerhört glada och stolta över.

I KRAVs märkning ingår både klimatansvar, social hänsyn och djuromsorg. Grunden till vad som enligt KRAV får kallas ekologiskt, styrs av EU:s regler, där den största skillnaden ligger inom djuromsorg. Genom att välja KRAV före enbart ekologiskt, vet du att det har ställts högre krav genom hela produktionen. Läs mer på Krav.se

Dubbla KRAV-märken, vilket innebär att 50 % av det du äter hos oss måste vara ekologiskt eller MCS märkt.


SVANEN-märkt hotell

Hotell Kristina är SVANEN-märkt sedan 2010,  som exempel kan vi nämna att vi använder enbart grön el, i en av våra byggnader har vi installerat bergvärme 2019 och våra gäster kan ladda sin elbil hos oss. Du kan läsa mer om att vara SVANEN-märkt på Svanen.se

Certifikat 

SVANEN gör att du som gäst kan vara säker på att vi håller en viss kvalitét på hotellet.

 

Vinsortiment 100 % ekologiskt

Vi erbjuder dig ett vinsortiment som är 100 % ekologiskt och en bar (sprit, öl, alkoholfritt) som är 100 % svensk.


Matsvinn

Hotell Kristina arbetar för att minimera matavfallet, ta rätt på hela råvaror samt för att använda kvarblivna rester till att skapa nya rätter. Tillsammans med Hållbar Destination, som består av hotellkedjorna i Sigtuna, strävas det hårt för att nå en hållbar livsnäring. Prova gärna att laga någon av destinationens svin(n)goda maträtter som är baserade på matsvinn. Ladda ned recepthäftet "Svinngott" här.


Plastfria till år 2020 

Med plastfria år 2020 menas att Hotell Kristina tillsammans med nätverket Hållbar Destination ska utesluta alla engångsartiklar i plast som EU-parlamentet röstat ja till att förbjuda senast år 2021. De engångsartiklar i plast som omfattas av förbudet är tallrikar, bestick, drinkpinnar, sugrör, plastpinnar för ballonger och dryckesförpackningar (vilka enbart kommer tillåtas om locket sitter fast i flaskan).
 

Vinnare Ekoutmaningen 2018, 2015

Ekoutmaningen ska bidra till ett ökat utbud och konsumtion av ekologiska, miljömärkta, klimatsmarta och etiska livsmedel i båda offentliga och privata miljöer. Ekoutmaningen startades i Sigtuna 2014 av Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Sigtuna kommun. Syftet är att det synliggöra det ekologiska utbudet i restauranger och caféer samt i kommunens livsmedelsbutiker. 

- Anledningen till att Hotell Kristina strävar efter att ha en stor andel ekologiskt är att vi vill servera våra gäster råvaror som vi är stolta över. Vi vill inte att våra gäster och vår personal ska äta besprutad mat, vi vill vara säkra på att det kött som serveras är från djur som hanteras med omtanke och respekt. Vi värnar också om haven och har bara MSC-märkt fisk på menyn, säger Tobias Strömberg, Köksmästare.
 

Klimatkompenserar

Vi har, gemensamt med övriga hotell i Sigtuna, gjort staden till en klimatnetural destination i april 2010. Vi kompenserar för våra koldioxidutsläpp. Under 2016 kompenserade vi 30 ton koldioxid genom trädplantering i Malawi tillsammans med småbrukare. Förutom klimatnytta bidrar detta till sociala värden och värdefulla ekosystemtjänster. Idag går vår klimatkompensering till organisationen "Fly green found" som driver utvecklingen mot fossilfritt flygbränsle. 

Vill du också klimatkompensera? Läs mer på Fly Green Fund

Hållbarhet är viktigt för oss. Tänker du också på dina koldioxidutsläppen? Fly Green Fund klimatreducerar. Otroligt viktigt där du och vi kan bidra till en mer hållbar värld.


Hållbarhetskalender

Hotell Kristinas hållbarhetsgrupp har tagit fram en hållbarhetskalender som visar på vilket område inom hållbarhet som vi lägger extra fokus på varje månad. Som exempel kan nämnas vattenförbrukning, matsvinn och skräpplockardagar.

Hållbarhetskalendern ger tydlig fokusering kring ett miljöområde varje månad

Egen bikupa

Vi har egen bikupa. Sigtuna, hemkommun åt Stockholm Arlanda Airport, har fått ett nytt rekordtillskott av besökare. Som Sveriges fjärde största hotell- och konferensdestination checkar nu besöksnäringen in ytterligare 300 000 nya bi-gäster i våra första 12 bikupor fördelade på 10 aktörer, varav Hotell Kristina är en. Tillsammans med det lokala företaget Biman skapas nu en rikare flora och lokalt producerad honung.


Social utmärkelse

Vi erhöll Sigtuna Kommuns "Sociala utmärkelse 2015”. Nomineringen till utmärkelsen lyder så här fint: "Hotell Kristina har sedan flera år på ett omsorgsfullt sätt arbetat med praktikanter från både Arlandagymnasiet och Sigtuna kommuns vuxenutbildning. Eleverna känner sig välkomna, får under positiva former utvecklas och tillägna sig kunskap inom sitt framtida yrke. Flera elever har senare fått anställning inom företaget. Hotell Kristina engagerar sig i en rad frågor och är en aktiv aktör i Sigtuna kommun. Deras intresse för samhället runt om dem inspirerar andra till ökat socialt ansvarstagande.” Vi är så glada och stolta över utmärkelsen, tack alla duktiga medarbetare som gjort detta möjligt!


Laddstolpe

Självklart kan du även ladda din elbil på vår parkering.


Hållbara restauranger

Hotell Kristina är medlemmar i Hållbara Restauranger. Ett nätverk för en hållbar restaurangnäring, vilken tar utgångspunkt i ISO 26000:s definition av hållbarhet och socialt ansvarstagande. Idag är ett 65 restauranger i Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå medlemmar, vilka tillsammans kan utbyta erfarenheter och idéer för att anta en mer hållbar restaurangnäring. U&We startade initiativet och låter restaurangmedlemmarna samverka med stöd av WWF, Visita, KRAV, leverantörerna Saltå Kvarn och Diskteknik, Mässtrestauranger och Umeå Kommun. Läs mer på Hållbararestauranger.se

 

Nyhetsbrev

You are now subscribed